pátek 18. září 2015

První krok...

Pokud se rozhodnete vyjet na rok do zahraničí, tak jste rozhodně udělali první krůček. Ale opravdu ten PRVNÍ nastává v situaci, kdy se musíte rozhodnout pro agenturu a začít pomalu vše promýšlet a zařizovat.
Výběr agentury je velmi důležitý, jelikož má největší roli ve vaší cestě. Zařídí smlouvu, přihlášku a hlavně RODINU. Je dobré projet si co nejvíce agentur a snažit se spojit se studenty, kteří byli nebo právě teď jsou na střední škole v zahraničí a na vše se poptat. 

Největší ohlasy u mě sklidily agentury: Student agency
                                                         Alfa agecy (s nimi vycestovala nedávno kamarádka)
                                                         Cool agent
                                                         Study line
Já jsem se nakonec rozhodla pro Study line na kterou dostal recenzi taťka od kolegy a já čtu blog jedné studentku, co nedávno vycestovala právě přes SL (před pár lety i její sestra).
Od začátku jsem chtěla do programu Public high school (J-1 visa). Jde o dobrovolnickou hostitelskou rodinu, která si vás vybere na základě dopisu, který pošlete do USA. Nevíte v jakém státě skončíte...můžete být v Kalifornii nebo třeba v Texasu, opravdu je to čistě na rodině. Pokud bych chtěla nějakou preferovanou oblast musím si připlatit. Nejvyšší ceny jsou: v Kalifornii a na Floridě (příplatek 700 USD) což je asi zbytečné. Budu chodit do normální státní školy. Pokud se chcete o tomto programu dozvědět více: ZDE
Celková cena:
Public high school USA Program-Academic Year Program .......... 5000 USD
SEVIS Fee (nevratný poplatek) ................................................. 180 USD
Zdravotní pojištění .................................................................. 715 USD
Celkem: 5895 USD
Se Study line můžete strávit rok na střední škole: v USA, v ANGLII,  v IRSKU, v AUSTRÁLII,  v NĚMECKU A v KANADĚ.

První schůzka v agentuře

Přes e-mail jsem se na 31.8. 2015 domluvila s jednatelem společnosti první informativní schůzku. Přijely jsme s mamkou na pražskou pobočku Study line a ihned se nás pán ujal. 
Nejdříve dal menší prostor nám a poté vysvětlil vše ohledně programu...jak to funguje, americká agentura a jejich spolupráce, jak to na školách většinou chodí, výběr rodinou apod. Nakonec nám dal desky s Postupem vyřizování programu Public High School abychom si vše doma promysleli a poté jsem měla dát vědět ohledně testu. Test musíte napsat, aby jste měli dostatečnou úroveň a mohli do USA vycestovat, ale o tom v dalším článku. 
-Eva

1 komentář:

  1. Vypadá to zajímavě a rozhodně respekt k tobě, že máš takovou odvahu. :)

    Gabux

    OdpovědětVymazat

Eva K. in USA

Eva K. in USA

Stránky